Het aantal zzp’ers stijgt ieder jaar, ondertussen werken er meer dan 1 miljoen Nederlanders al zzp’er. De regering weet zich nog steeds geen raad met deze groep en slaat ook dit jaar de zzp’er nagenoeg over in de miljoenennota welke op Prinsjesdag 2015 werd gepresenteerd. Zo blijft het stil wat betreft (afschaffing van) de zelfstandigenaftrek, pensioen en verzekeringen voor zzp’ers.
Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten voor zzp’ers,
ZZP Modelovereenkomsten
Niet nieuw maar wel als paradepaardje gepresenteerd in de miljoenennota is het vervallen van de VAR. Deze wordt vervangen door nieuw systeem van zzp modelovereenkomsten tussen opdrachtgever en opdrachtnemer vervangt de Verklaring arbeidsrelatie (VAR). Deze overeenkomsten bieden zekerheid vooraf over de gevolgen voor loonheffing.
- Opdrachtgever en opdrachtnemer zijn straks samen verantwoordelijk voor (het beoordelen van) de arbeidsrelatie en eventuele aanspraken achteraf. Bijvoorbeeld wanneer de Belastingdienst een dienstverband constateert.
- Er komen modelovereenkomsten per sector. Deze publiceert de Belastingdienst straks op de eigen website. Zzp’ers en bedrijven kunnen de contracten downloaden, invullen en (steeds opnieuw) gebruiken.
- Een opdrachtgever mag ook voor alle opdrachtnemers tegelijk een eigen overeenkomst opstellen voor soortgelijk werk. Na goedkeuring door de Belastingdienst is ook dit contract opnieuw te gebruiken.
Inkomstenbelasting omlaag
De belastingtarieven in de tweede en derde schijf gaan omlaag in 2016. De derde schijf wordt verlengd, waardoor mensen pas bij een salaris van ruim 66.000 euro onder het toptarief van 52 procent vallen.
Nieuwe schijventarieven
Elektrisch rijden stimuleren
Ga je als zzp’er elektrisch rijden dan zal dit ook in 2016 gestimuleerd blijven worden. De bijtelling voor 100% elektrische auto’s blijft 4%.
Zo gaat de bijtelling veranderen
Stimulering Startups en innovatie
Om innovatieve en startende bedrijven die op zoek zijn naar financiering te helpen heeft het ministerie van Economische Zaken de twee belangrijkste fiscale regelingen samengevoegd. Door de samensmelting van de Research en Development Aftrek (RDA) en de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) wordt deze aanvraagprocedure voor bedrijven eenvoudiger.
Het kabinet maakt hier volgend jaar 100 miljoen euro en vanaf 2017 115 miljoen euro voor vrij. In 2017 komt er ook 50 miljoen euro extra bij voor de stimulering van startups en het midden- en kleinbedrijf (MKB), het zogenaamde durfkapitaal. Daarnaast wordt komend jaar het speciale programma voor startende ondernemers, Startup Delta, voortgezet.
Wil je de gehele miljoenennota nog een nalezen, klik dan hier.
Leave a Comment
You must be logged in to post a comment.