Zzp’er ervaart terughoudendheid opdrachtgevers

Dit en meer blijkt uit het jaarlijkse Benchmarkonderzoek van HR-dienstverlener Raet, onder 1.100 Nederlandse werknemers, 565 HR-managers, 409 zzp’ers en 102 bestuurders uit verschillende branches.

Zzp-economie door wet- en regelgeving in zwaar weer

De huidige wet- en regelgeving lijkt ervoor te zorgen dat HR-managers eerder kiezen voor medewerkers in loondienst dan voor zzp’ers. Door de impact van wet- en regelgeving op het gebied van flex en freelancers, zoals de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) en de Deregulering Bevordering Arbeidsrelatie (DBA), geven HR-managers de voorkeur aan mensen in loondienst. Bijna de helft van de zzp’ers (48%) zegt zich bovendien minder betrokken te voelen bij hun opdrachtgevers door de huidige fiscale regelgeving.

Joke van der Velpen, Kennis Manager bij Raet: “Hoewel de overheid de WWZ en de wet DBA heeft ingevoerd om medewerkers met flexibele contracten meer perspectief te bieden, zijn werkgevers juist huiveriger geworden om flexibele arbeidskrachten aan te trekken. De wet- en regelgeving lijkt dus zijn doel voorbij te streven. De invoering van de wet heeft ervoor gezorgd dat werkgevers anders moeten omgaan met flexibele arbeid, omdat verantwoordelijkheden nu worden gedeeld. Echter, met de aanvulling van zzp’ers op het personeelsbestand kan een organisatie makkelijker in de nodige flexibiliteit voorzien en meebewegen met veranderingen. Daarnaast zijn organisaties die freelancers inzetten makkelijker in staat kenniskloven te overbruggen.”

Raet HR Benchmark: de HR-trends voor 2017

Wat zijn de HR-trends voor 2017? Lees het in de Raet HR Benchmark 2017, het onderzoek dat Raet in samenwerking met Kantar TNS (TNS Nipo) uitvoerde onder 1100 medewerkers, 565 HR-managers, 102 bestuurders en 409 zzp’ers.. 

Leave a Comment