Zzp: ja/nee? – Inkopers

Zzp: ja/nee?

1,1 miljoen zzp’ers in Nederland. De flexibilisering van de arbeidsmarkt neemt snel toe, ook in het inkoopvak. Alhoewel specifieke cijfers daarvan niet beschikbaar zijn, merken inkoopadvies- en detacheringsbureaus dat er steeds meer professionals de stap naar het zelfstandig ondernemerschap zetten. Een interessante ontwikkeling, zeker in een markt waarin vraag en aanbod (van goede inkopers) niet in balans is.

“Trekt de markt weer wat aan?” wordt me regelmatig gevraagd. Dat kan ik alleen maar volmondig beamen. Tijdelijke inhuur neemt steeds grotere en structurelere vormen aan. Niemand vindt het meer vreemd als bijvoorbeeld 10% van een inkoopafdeling continu uit externen bestaat. Dus niet alleen inhuren voor “piek en ziek”, maar structureel om mee te ademen met de drukte en specifieke kennisbehoefte.

Het aanbod van zelfstandigen groeit dus en de vraag ook. Dat maakt het aantrekkelijk om voor jezelf te beginnen. Zorg dat je de voor- en nadelen wel op een rijtje hebt. Het leuke van werken als zelfstandig ondernemer is dat je op een legitieme basis in verschillende keukens mag kijken. Het is ongelooflijk leuk om op jouw expertise tijdelijk te worden aangetrokken. Als je in staat bent om hierdoor sturing te geven aan jouw drive en ontwikkeling, ben je de koning te rijk.

Minder leuke aspecten aan het zelfstandig ondernemerschap zijn onder andere het zelf organiseren van je verzekeringen, je pensioen en het voeren van je eigen administratie. Gelukkig zijn er voldoende boekhouders die dat graag voor je doen. De kans dat je opdrachtgever bij je ‘om de hoek’ zit is echter klein. Reizen hoort erbij en je zult flexibel moeten zijn.

Ik las in een onderzoek dat zelfstandig ondernemers gemiddeld vier uur per week meer werken dan mensen met een vast dienstverband, maar dat hun netto uurloon gemiddeld lager ligt. Dit zijn gemiddelden die erg negatief worden beïnvloed door de ‘gedwongen’ zzp’ers in de bouw en de zorg. Voor het inkoopvak liggen de inkomsten (bij een gemiddelde werkweek van 36 uur)
doorgaans 20 tot 40% hoger dan bij een vast dienstverband. Maar je loopt hiervoor wel wat meer financiële risico’s (waar je je deels voor zou kunnen verzekeren).

Een onderwerp waar veel onduidelijkheid over bestaat, is de verklaring arbeidsrelatie (VAR). Deze maakt onder druk van de veelbesproken deregulering binnenkort plaats voor een standaard contract waardoor de fiscus weet dat er geen sprake is van een arbeidsrelatie. Daardoor hoeft de opdrachtgever geen loonheffingen af te dragen. De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) moet daar per 1 januari 2016 voor gaan zorgen. Ook gaan dan de wijzigingen in die schijnzelfstandigheid tegen moeten gaan. Zzp’ers worden dan niet meer alléén verantwoordelijk om aan te tonen dat er geen dienstverband is. Opdrachtgevers worden daar mede verantwoordelijk voor. 70% van de zelfstandig ondernemers krijgt opdrachten via een intermediair. Ook die intermediair krijgt straks de rol van opdrachtgever en moet dus controleren of er sprake is van écht zelfstandig ondernemerschap. De verplichte controle wordt nog een forse administratieve hobbel. Het is de vraag of de ‘deregulering’ daarmee haar doel niet voorbij schiet…

Leave a Comment