ZZP’er: Auto huren, leasen of kopen

Wanneer u als ZZP’er besluit een auto te gaan gebruiken voor uw activiteiten, liggen er 3 opties het meest voor de hand: u gaat een auto huren; u leaset een auto of u koopt een auto. In dit artikel leest u de belangrijkste verschillen om te bepalen wat voor u het beste werkt.

Auto huren als ZZP’er

Wanneer u denkt sporadisch gebruik te maken van uw auto of wanneer u bijvoorbeeld vaak een ander soort auto nodig heeft, dan is huren wellicht de meest voordelige optie. Wanneer u een auto huurt, weet u altijd zeker dat u geen onderhoudskosten hoeft te betalen. Bovendien zijn de huurkosten eenmalig en dus overzichtelijk.

Wanneer u een auto huurt, kunt u € 0,19 per zakelijk gereden kilometer van uw opbrengst aftrekken. Echter, wanneer u geregeld een auto nodig heeft, zullen de huurkosten relatief hoog uitvallen. In dat geval kunt u beter leasen of kopen.

Auto leasen als ZZP’er

Het leasen van een auto als ZZP’er houdt in dat u voor bepaalde tijd over een auto beschikt. De duur en het soort leasecontract kan sterk variëren. Zo bestaan er leasecontracten van 3 maanden tot een periode van 5 jaar.

Naast de duur van de leasecontracten, wordt er ook onderscheid gemaakt tussen operational lease en financial lease. Bij financial lease behoort de auto tot het vermogen van uw onderneming en draagt u alle financiële risico’s. De auto wordt tijdens de lease periode dus beschouwd als ‘van de zaak’.

Bij operational lease is dit niet het geval en lijkt de overeenkomst meer op huur: de leasemaatschappij wordt beschouwd als eigenaar van de auto en is verantwoordelijk voor de autokosten zoals wegenbelasting, reparaties, onderhoud en verzekeringen.

Auto kopen als ZZP’er

Wanneer u als ZZP’er veel onderweg bent, wilt u waarschijnlijk een auto kopen.

In dat geval moet u de keuze maken om de auto privé aan te schaffen en (af en toe) zakelijk te gebruiken of de auto op de zaak te zetten en de auto (af en toe) ook zakelijk te gebruiken.

Rittenregistratie zakelijk en privé gebruik van auto

Of u nu een auto huurt, leaset of koopt; wanneer u uw auto zowel zakelijk als privé wilt gebruiken, dan zal u voor de Belastingdienst altijd nauwkeurig uw kilometers moeten registreren. Dat vereist een handmatige of automatische rittenregistratie.

Omdat ZZP’ers vaak veel verschillende ritten per dag maken, scheelt het een hoop administratietijd om de ritten automatisch te laten registreren. Hiervoor bestaan speciale black boxes op basis van GPS. De black boxes die goedgekeurd zijn door de Belastingdienst, zijn voorzien van het Keurmerk RitRegistratieSystemen (RRS).

Wilt u meer weten over de werking van een automatisch kilometerregistratiesysteem? Lees dan verder op de website van RouteVision.

Leave a Comment