Zwart-wit: Gratis werk

Nu blijkt dat de overheid, Rijkswaterstaat, zzp’ers zelfs de eerste twee weken voor niets laat werken. Eufemistisch heet dat een inwerkperiode voor een nultarief. Dat heet marktconform te zijn (in rond Nederlands: iedereen doet dat). De Rabobank bijvoorbeeld zet het gewoon in een vacature.

Het is schering en inslag dat bedrijven van freelancers vragen om werk voor niets te doen, of voor bizar lage tarieven. Met hooguit de belofte dat er later wel gewoon betaald wordt of met als argument dat jij als opdrachtgever zelf te weinig verdient. Of: het is de uitkomst van onderhandelingen tussen ondernemers.


Populaire artikelen

Populaire artikelen

Bij Trias VMBO in Krommenie namen medeleerlingen en docenten, maar ook vrienden en bekenden afscheid van Nick Bood.

Dat iedereen het doet, wil nog niet zeggen dat het goed is. Niet alleen de betrokken zzp’ers worden benadeeld, de markt wordt erdoor verziekt. Zodat alle concullega’s er de dupe van worden.

In de VS is het dan ook wettelijk verboden. Het is van de gekke dat de overheid eraan meedoet, de overheid die het goede voorbeeld hoort te geven. Als we van haar niets mogen verwachten, moet het maar in cao’s geregeld worden: minimumtarieven voor zzp’ers.

Leave a Comment