Zelfstandige professionals en ZZP’ers zijn werkpaarden

Zelfstandige professionals en ZZP’ers zijn met recht werkpaarden te noemen. Bijna 6 op de 10 zelfstandigen werkt meer dan 40 uur per week, en meer dan 4 op de 10 draait structureel ook in het weekend uren. 

Nederland telt momenteel meer dan 1 miljoen zelfstandige professionals zonder personeel (ZZP’ers), blijkt uit data van het CBS, waarvan het grootste deel werkzaam is in de zakelijke dienstverlening. Ook in de adviesbranche zijn relatief veel ZZP’ers actief – circa 90% van de ongeveer 100.000 adviesbureaus in Nederland bestaat uit eenmanszaken.

Uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1.224 zelfstandigen zonder personeel blijkt dat Nederlandse ZZP’ers vaak meer dagen en langer werken dan een gebruikelijke 40-urige werkweek. Een ‘8 tot 5’ mentaliteit is duidelijk niet de standaard in het ZZP-landschap. Meer dan de helft (57%) van de ZZP’ers in het onderzoek geeft aan meer dan 40 uur per week te werken, onder wie bijna 20% die meer dan 50 uur per week werkt. De data tonen ook aan dat er hier een verschil is tussen mannen en vrouwen: mannen werken met 60% vaker meer dan 40 uur per week dan vrouwen met 48%. Ook is er een deel van de ZZP’ers minder uren per week kwijt aan hun onderneming – 40% is 40 uur of minder per week kwijt, waarvan 17% zelfs 30 uur of minder. 

De werkweek bestaat bij een relatief groot deel van de ZZP’ers uit zes dagen of zelfs zeven dagen. 16% van de ZZP’ers geeft aan zeven dagen per week kwijt te zijn aan zijn of haar onderneming, en nog eens 26% werkt structureel zes dagen. 5 dagen per week is voor 40% van de ZZP’ers de standaard. Ondanks de drukke werkweken hebben de ZZP’ers in het onderzoek nog genoeg energie over met 70% die altijd energie heeft, 61% die niet stil kan zitten en bijna 70% die in zijn of haar vrije tijd gaat sporten.

Leave a Comment