Wet DBA eruit. Freelancers erin. | Communicatie online

Martijn de Vreeze, blogger | 19 november 2016, 10:43

Goed nieuws voor bureaus, klanten en freelancers: de nieuwe wet voor ZZP’er is uitgesteld tot 2018.

We kunnen er kort over zijn: freelancers zijn onmisbaar in het vak. We staan misschien niet in de top-100 meest onmisbare mensen in het vak, maar we staan wel altijd ons mannetje/vrouwtje als iets mis dreigt te gaan. Omdat er vandaag, morgen of gisteren een probleem moet worden opgelost. 

Dat snel dingen fixen, is een belangrijk deel van ons werk. Telefoon gaat. ”Heb je tijd?” ”Wanneer?” ”Nu!” ”Oké.” 

De Wet DBA dreigde dat totaal onmogelijk te maken. Omdat je vóór je begon, eerst een modelcontract moest overleggen. Met daarin alles omschreven. De opdrachtgever. Het soort werk. De omschrijving van de klus. De afgesproken tijd. Het tarief. Alles. En dus totaal onmogelijk. Want alles in de wereld laat zich reguleren, maar niet onze wereld. Laat staan een creatief proces. 

Nu zijn bureaus niet de saaiste bedrijven. Misschien zelfs wel een beetje rock roll. Dus geen klant die een modelcontract mailde voor aanvang van de klus. En geen freelancer die er één had. Zeker de creatieven niet. Die hebben sowieso moeite met alles wat officieel klinkt of naar formulieren ruikt.

Maar toch. 

Ergens knaagde het. Zijn klanten angstig door die modelcontracten? Omdat de Belastingdienst de ingehuurde freelancer als schijn-zelfstandige kan zien? Gaan er daarom klussen onze neus voorbij? Moeten we dan toch payrollen? Er heerste onzekerheid. De Freeforce organiseerde zelfs een Wet DBA bijeenkomst

Die donkere DWA wolk is nu weggedreven. Want 18 november 2016, heeft het kabinet besloten de nieuwe wet voor ZZP’ers uit te stellen tot 2018. Champagne! Bevrijdingsdag voor freelancers! Die je vanaf nu écht zonder zorgen in kan huren.

 


Over de auteur

Martijn de Vreeze

Reacties op dit artikel (5)

Erwin van Boven

Remco Vroom

Bart

Vonne Slump

Leave a Comment