Wat ben jij waard als zzp’er? 33 beroepen met hele hoge en erg lage uurtarieven

Zzp, uurtarief, zelfstandigen

Tv-presentator Chiel van Praag, ook te boeken als zzp’er.

Met het aantrekken van de Nederlandse economie in 2016 braken ook voor zelfstandigen betere tijden aan, al hangt het er nog sterk vanaf in welke hoek je actief bent als zzp’er (zelfstandige zonder personeel). Tijd voor aanscherping van de uurtarieven?

Jaarlijks brengt Peter Bosman van uitgever Publimix de Prijzen Tarieven Gids uit voor zzp’ers, en deze maand is de editie voor 2017 verschenen.

“De tarieven van freelancers en zelfstandige ondernemers zijn vorig jaar licht gestegen”, laat Bosman weten tegenover Business Insider. “In de nieuwe gids zijn de prijzen met één tot twee procent hoger ten opzichte van het jaar daarvoor.”

De meeste zelfstandigen zijn volgens Bosman tevreden met hun uurtarief, zo blijkt uit een enquête van de Prijzen en Tarieven Gids. “De stijging van de freelance tarieven is niet overal even groot, vooral bij beroepen waar de concurrentie groot is zoals klusbedrijven staan de tarieven onder druk.”

Uurtarief zzp’er

Een sleutelvraag voor veel zzp’ers is natuurlijk: hoe bepaal je je uurtarief. De gids reikt hiervoor een aantal methoden aan.

1) Bepaal je marktwaarde (opleiding, ervaring, specialisme)

2) Benchmarken (wat vragen collega’s in de markt?)

3) Hoeveel wil je verdienen? (salaris dat nodig is om rond te komen)

4) Wat is de marktwaarde van de opdracht?

5) Vergelijk de klus met werk in loondienst

De Prijzen en Tarieven Gids heeft ook een indicator van uurtarieven voor een reeks beroepen. Daaruit blijkt dat je als pedicure of schoonmaker in een volstrekt ander universum leeft, dan als interim-manager of bekende tv-presentator die bijklust.

Hieronder 33 beroepen, oplopend van werk met lage tot zeer hoge uurtarieven. Het gaat om ‘middenprijzen’,  dus afhankelijk van ervaring, specialisme en andere factoren kunnen tarieven naar boven en onder afwijken.

 

LEES OOK: Zzp’er: neem inflatie mee in je uurtarief, anders verdien je elk jaar minderLeave a Comment