Het antwoord ligt in Brussel. Vraag jij je af waarom een wet uit 2016 pas in 2025 actief wordt gehandhaafd? Het antwoord vind je in het Herstel- en Veerkrachtplan (HVP), een plan waarmee Nederland aanspraak maakt op maar liefst 5,4 miljard euro uit het EU-coronaherstelfonds. Dit geld wordt echter alleen uitbetaald als aan strenge voorwaarden wordt voldaan, waaronder hervormingen op de arbeidsmarkt. Lees hier alles over het HVP: https://lnkd.in/emHsb8qP
๐ช๐ฎ๐ ๐๐๐ฎ๐ฎ๐ ๐ฒ๐ฟ ๐ถ๐ป ๐ต๐ฒ๐ ๐๐ฉ๐ฃ?
Het plan, dat in 2022 door Sigrid Kaag namens de Nederlandse overheid werd ingediend, legt een duidelijke focus op:
1โฃ ๐๐ฒ๐ ๐๐ฒ๐ฟ๐ฏ๐ฒ๐๐ฒ๐ฟ๐ฒ๐ป ๐๐ฎ๐ป ๐ฑ๐ฒ ๐ฏ๐ฎ๐น๐ฎ๐ป๐ ๐๐๐๐๐ฒ๐ป ๐๐ฎ๐๐๐ฒ ๐ฒ๐ป ๐ณ๐น๐ฒ๐
๐ถ๐ฏ๐ฒ๐น๐ฒ ๐ฐ๐ผ๐ป๐๐ฟ๐ฎ๐ฐ๐๐ฒ๐ป
De EU oordeelde dat Nederland tijdens de pandemie te kwetsbaar bleek door het hoge aandeel zzpโers en flexwerkers. Een van de doelen is daarom het verkleinen van het verschil tussen werknemers en zelfstandigen.
2โฃ ๐๐ฐ๐๐ถ๐ฒ๐ณ ๐ฎ๐ฟ๐ฏ๐ฒ๐ถ๐ฑ๐๐บ๐ฎ๐ฟ๐ธ๐๐ฏ๐ฒ๐น๐ฒ๐ถ๐ฑ
De Europese Commissie wil dat Nederland maatregelen neemt om het aantal zzpโers te verminderen en duurzame arbeidsovereenkomsten te stimuleren.
De recente aanscherping van de handhaving van de Wet DBA en de komst van de Wet VBAR zijn geen losse initiatieven, maar direct gekoppeld aan deze Europese voorwaarden. Het HVP stelt zelfs dat onderdelen zoals het verduidelijken van de arbeidsrelatie uiterlijk in januari 2026 moet ingaan.
Minister Van Hijum bevestigde dit vorige week in het debat met de Tweede Kamer: โIk wil ook weten of het brede herstel op de arbeidsmarkt en het herstel van de balans gaat lukken, want dat is wat we uiteindelijk willen bereiken. Doen we voldoende om dat binnen handbereik te brengen? Ik moet daarbij aantekenen dat het onderdeel โverduidelijkingโ ook onderdeel is van het Herstel- en Veerkrachtplan.โ Lees hier meer: https://lnkd.in/e3W78VXH
๐๐ผ๐ฒ ๐๐ฒ๐ฟ๐ธ๐ ๐ฑ๐ถ๐ ๐ถ๐ป ๐ฑ๐ฒ ๐ฝ๐ฟ๐ฎ๐ธ๐๐ถ๐ท๐ธ?
De eerste โfactuurโ richting de Europese Commissie is in mei 2024 ingediend voor 1,3 miljard euro. Dit bedrag werd pas vrijgegeven omdat Nederland aan mijlpalen voldeed, zoals het aannemen van de nieuwe pensioenwet. Voor de resterende 4,1 miljard moeten alle hervormingen vรณรณr augustus 2026 zijn doorgevoerd. Dit verklaart de haast rondom de Wet DBA en de VBAR.
De Wet VBAR krijgt zware kritiek van onder meer de Raad van State. Toch wordt haast gemaakt om het EU-subsidiebedrag niet mis te lopen.
๐ช๐ฎ๐ ๐๐ถ๐ป๐ฑ ๐ท๐ถ๐ท ๐๐ฎ๐ป ๐ฑ๐ฒ๐๐ฒ ๐ผ๐ป๐๐๐ถ๐ธ๐ธ๐ฒ๐น๐ถ๐ป๐ด๐ฒ๐ป? Moeten we onze keuzevrijheid opgeven voor Europese subsidies? Laat je mening achter in de reacties.

Leave a Comment
You must be logged in to post a comment.