Verplicht zzp-pensioen

We gaan dus ooit zzp’ers verplichten jaarlijks een pensioenpremie te betalen. Logisch, omdat we over 20 á 25 jaar een financiële, economische en sociaal-maatschappelijke catastrofe willen voorkomen. Er dreigt dan massale armoede, veroorzaakt door zzp’ers die het nu simpelweg vertikken om iets opzij te zetten. De beschikbare euro’s besteden ze liever aan vakantie(s), een net iets te dure auto en andere onnodige uitgaven.

Maar wie betaalt de rekening over een kwart eeuw? Juist ja! Dat zijn de zzp’ers die nu wél hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en een appeltje voor de dorst opzij zetten. Specifiek die zzp’ers vrezen in toenemende mate dat ze door toekomstige fiscale verschuivingen zullen moeten bijdragen aan het bestrijden van de armoede die er dan is. Overduidelijk niet eerlijk voor diegenen die zich nu opofferingen getroosten en dan in 2035 afgestraft worden voor hun gezond verstand van nu.

Luguber interview in ramptoestel0:23

Luguber interview in ramptoestel

Enorme blunder in Lekker Slim0:50

Enorme blunder in Lekker Slim

Daders groepsverkrachting gezocht1:13

Daders groepsverkrachting gezocht

Zelfstandigenaftrek

Een optie die ook steeds meer in beeld komt – zo bleek op het congres – is dat we het recht op het ontvangen van zelfstandigenaftrek gaan koppelen aan een verplichte pensioenbetaling. Dus: je ontvangt alleen deze fiscaliteit als je voor je pensioen spaart. Ook inspirerend en kansrijk wat mij betreft. En de steun groeit hiervoor.

Maar we zijn er helaas nog niet, want nu roepen veel zzp’ers nog heel stoer: ‘Ik ben ondernemer, ik kan zelf mijn beslissingen nemen en daar de verantwoordelijkheid voor dragen.’ Maar over 25 jaar houden ze hun handjes op en staan ze met een spandoek op het Malieveld met de tekst: ‘Ik leef in armoede. Wie helpt mij?’

Je kunt dit doemscenario vergelijken met de huisarts die zijn patiënt continu waarschuwt dat deze écht moet stoppen met roken. Een pakje per dag is funest. De patiënt slaat de adviezen in de wind. „Ik bepaal zelf wel of ik rook. Daar heeft u – beste dokter – niets mee te maken. Ik ga over mijn eigen leven. Waar bemoeit u zich mee?”

Maar ja, wat is de reactie van die patiënt als er over 25 jaar longkanker bij hem wordt geconstateerd, veroorzaakt door het roken? Wedden dat de ziek wordende patiënt de arts dan met alle emoties smeekt of hij écht z’n uiterste best wil doen om de beste behandelingen voor hem te regelen? Ja, dan wil de stevige roker maar al te graag wél aan het handje worden meegenomen. Waarom heeft hij 25 jaar geleden niet geluisterd naar een visionair advies?

Keuze

Kortom: de zzp’er die tegen een verplichte pensioenbetaling is, moet een keuze maken.

Óf je bent over 25 jaar nog steeds een grote stoere jongen of meid, die niet aan het handje wil worden meegenomen en dan dus akkoord gaat met het feit dat hij in armoede zal leven. Inderdaad: je bent het er mee eens dat er via de publieke middelen geen aanspraak wordt gemaakt op de appeltjes voor de dorst die anderen (voor zichzelf!) bij elkaar hebben gespaard.

Óf je accepteert een verplichting nu, zodat je heel solidair meewerkt aan het voorkomen van een financiële, economische en sociaal-maatschappelijke catastrofe in de toekomst waarmee je tegelijkertijd recht doet aan de zzp’ers die nu liberaal, verstandig en ondernemend hun verantwoordelijkheid nemen.

Zeg het maar.

Ik pleit voor optie twee. Gezond verstand; dus een verplicht zzp-pensioen. Ik wil namelijk in de toekomst mijn eigen pensioenopbouw niet delen met mensen die het nu structureel vertikken om te sparen.

Leave a Comment