VAR-verklaring zzp’ers en freelancers tot 1 april 2016 verlengd

Afgelopen maandag maakte staatssecretaris Eric Wiebes bekend dat de nieuwe regeling voor zzp’ers en freelancers nog even wordt uitgesteld. De VAR-verklaring komt niet te vervallen op 1 januari 2016 zoals gepland.

VAR-verklaring blijft nog even bestaan
Wiebes schrijft aan de Eerste Kamer: “De voorbereiding vordert, maar we zijn er nog niet”. Daarom streeft de staatssecretaris ernaar dat de VAR-verklaring wordt verlengd tot 1 april 2016. De geldigheid van de in 2014 en 2015 afgegeven VAR-verklaringen wordt daarom verlengd.

ZZP Modelovereenkomsten
De fiscus gaat voor de nieuwe regeling werken met modelovereenkomsten per sector die zzp’ers en bedrijven kunnen gebruiken om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Op deze manier kunnen bedrijven vooraf zekerheid krijgen of de Belastingdienst accepteert dat er geen sprake is van een dienstverband. Mocht dit wel van toepassing zijn dan dienen er premies te worden afgedragen.

Vertrouwen winnen nieuwe regeling
Alexander Rinnooy Kan, D66-sentor is tevreden dat de Eerste Kamer later met Wiebes over het voorstel praat. “Er bestaat bij zowel zzp´ers als bemiddelaars en opdrachtgevers grote onzekerheid en zorg over de uitwerking van deze wet”, stelt hij. “Het is nu aan de staatssecretaris en de Belastingdienst om, samen met alle betrokken partijen, het huiswerk goed te doen en zo het vertrouwen in deze wet terug te winnen.”


Leave a Comment