Tentoo lanceert kennisplatform voor jonge creatieven

Het is bijna vanzelfsprekend dat jongeren in de creatieve sector aan de slag gaan als freelancer of zzp’er. Maar ze hebben vaak geen idee wat de opties zijn en wat er komt kijken bij het starten als zelfstandige. Van zaken als belastingen, rechtsvormen, facturatie en boekhouding hebben ze geen kaas gegeten. Om deze jongeren te helpen lanceert Tentoo het informatieve platform Tentoo Young Professionals.

“Jongeren worden als geen ander geconfronteerd met de verschuiving van vaste contracten naar flexibel werken. Dat geldt met name voor jongeren in de creatieve vakgebieden, waarin bijna al het werk al op projectbasis is. Wij willen met Tentoo Young Professionals jongeren wegwijs maken en op weg helpen als ondernemer”, vertelt Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo.

Een voorbeeld van zo’n jongere is Nouri Ayari. Hij heeft zichzelf webdesign, gitaar spelen, zingen, opnemen en produceren aangeleerd. Hij factureert zijn werk als freelance webdesigner zelf, maar vindt dit lastig. Ayari: “Dit is wel vaker zo met creatieve ondernemers. Bovendien is de website van de Belastingdienst erg vaag. Ook de site van de KvK is niet helemaal duidelijk.”

Volg de stappen
De nieuwe website bevat een stappenplan die de verschillende manieren van werken inzichtelijk maakt en de jongeren helpt bij het bepalen welke het beste bij hen past. Daarnaast staat de site vol tips en informatie over wat er allemaal komt kijken bij het starten als creatief professional. Denk aan belastingzaken, boekhouding, rechtsvormen, acquisitie en het auteursrecht.

De jonge bezoekers van de site kunnen zich bovendien laten inspireren door leeftijdsgenoten: een aantal studenten aan het Mediacollege te Amsterdam heeft de website kleur gegeven door negen informatieve filmpjes te maken. Met het maken van deze filmpjes hebben zij hun diploma behaald! Verder geven de specialisten van Tentoo op regelmatige basis gastcolleges over ondernemerschap op creatieve MBO en HBO opleidingen.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk de website hier.


Leave a Comment