Samenwerking tool voor zzp-ers

Als je samenwerkt, kom je tot betere resultaten. Zeker in je werkomgeving is het belangrijk dat je goede gereedschappen hebt om zo effectief mogelijk samen met anderen aan presentaties te werken of in groepen te communiceren.

Slack

Slack is waarschijnlijk de bekendste dienst om in teams te werken. Bedrijven gebruiken het om te kunnen communiceren met hun home-based werknemers en freelancers en zzp’ers kunnen met project-collega’s makkelijk bestanden uitwisselen en chatten met elkaar.

Slack is gratis als je het voor kleine teams gebruikt, geen twee-factor authenticatie nodig hebt en telefoon- en videogesprekken met meerdere mensen hoeft te voeren. Je kunt berichten sturen naar teamleden of berichten naar groepen sturen. Deze groepen kun je een hashtag meegeven. Wil je op iemand direct reageren in een groep, dan gebruik je een apenstaartje om iemand te taggen.

Je kunt bestanden uitwisselen met groepen of individuen en hebt met de gratis versie vijf gigabyte opslagruimte tot je beschikking. Bij de betaalde versies heb je uiteraard een stuk meer ruimte beschikbaar.

Slack leren kennen

Als je wegwijs probeert te worden met Slack, komt er in het begin nogal wat op je af. Het is daarom aan te raden om naar de Slackbot te luisteren en de ’tutorial’ te volgen. En zelfs al doe je dat niet; spelenderwijs leer je, en in de dagen erna zul je steeds nieuwe dingen ontdekken en weten te vinden.

Het makkelijke aan Slack is dat het op elk apparaat beschikbaar is, van desktop tot op de smartwatch. De programma’s zijn gratis te downloaden voor Windows, Mac, Android en iOS. Aan een app voor Windows Phone wordt gewerkt. Zo blijf je dus ook op de hoogte als je onderweg bent.

Wat kun je met Slack?

Slack is in de basis een teamchat. Iemand maakt een Slack voor het bedrijf aan en de rest kan met een mail-adres en wachtwoord inloggen. Binnen het bedrijf kunnen verschillende teams met elkaar overleggen. Voor elk team kan de beheerder een channel aanmaken en aangeven welke mensen toegang hebben tot de verschillende groepen. Zo blijft het voor iedereen overzichtelijk.

Onder de kanalen staan alle mensen weergegeven die zijn toegevoegd aan Slack. Het stipje geeft aan of iemand online is (groen) of niet (grijs). Je kan een ander een privébericht sturen door op zijn naam te klikken. Bij de gebruikers staat ook Slackbot – die kun je gebruiken als persoonlijk kladblok. Alles wat je in het Slackbot-venster tikt, ziet alleen jij. De zoekfunctie werkt prettig om dingen terug te vinden.

In chats met anderen zijn de mogelijkheden ook uitgebreid, bijvoorbeeld met mentions. Het is zelfs mogelijk om je tekst aan te passen. Bold, italic, quotes, stukjes code; je kunt het allemaal in je tekst verwerken. Handig als je iets wil laten opvallen. Verder is het mogelijk smileys te delen en kun je bestanden toevoegen.

Rechtsboven in het venster vind je naast alle mentions en bookmarks uit het gesprek ook een meer-knop. Daar vind je bijvoorbeeld documenten die je zelf hebt gedeeld en documenten van anderen. Ook is het mogelijk om alle teamleden te bekijken en de activiteit in de groep te checken, met de belangrijkste veranderingen van de laatste tijd.

Leave a Comment