‘Overheid moet in actie komen voor onafhankelijke pers’


Mei Li Vos, Tweede Kamerlid voor de PvdA
Mei Li Vos, Tweede Kamerlid voor de PvdA
© ANP

De regionale pers heeft het steeds moeilijker, waardoor er meer ontslagen vallen en redacties steeds kleiner worden. Maar voor het functioneren van de lokale democratie is het essentieel dat onafhankelijke verslaggevers berichten over wat er gebeurt in die gemeenten.

Hoe komt dat nou, dat journalistiek werk zo slecht betaald wordt? Er zijn twee oorzaken.

Neiging tot oligopolie
In de eerste plaats internet. Waarom zou je betalen voor een abonnement als je via de ‘gratis’ nieuwssites op de hoogte gehouden wordt?

In de tweede plaats internet. Dat slokt alle ­reclame-inkomsten op. Vroeger ging veel van de advertentie-inkomsten naar kranten. Marktplaats, Facebook, Google, eBay, YouTube en ­andere veel bezochte websites trekken steeds meer reclame aan. En omdat ze zo populair zijn gaat iedereen naar die sites. De markt, en zeker internet, heeft een natuurlijke neiging tot oligopolie.

Allemaal logische ontwikkelingen, maar het gevolg is dat de redacties met journalisten in dienst minder advertentie-inkomsten hebben. Van een paginagrote advertentie van Mark ­Rutte of de PvdA kun je niet een fulltime redactie betalen. Het gevolg is krimpende redacties en lagere tarieven voor de freelancers.

Overheid in actie
De overheid moet in actie te komen, als we het er tenminste over eens zijn dat de lokale, regionale en landelijke democratie onafhankelijke journalisten nodig heeft. Die niet hoeven te sappelen of bijklussen. Op een aantal manieren kunnen we de onafhankelijkheid van freelance journalisten en redacties met vaste medewerkers ondersteunen.

Leave a Comment