MKB weet geen raad met snel veranderende arbeidswetgeving

Het MKB heeft steeds minder grip op het HR-beleid. Dat komt door de vele wetswijzigingen die elkaar steeds sneller opvolgen. Dat blijkt uit een rondgang onder MKB’ers door HR-dienstverlener Tentoo. Paul den Ronden, directeur van Tentoo, merkt op dat de wetswijzigingen het voor werkgevers lastiger maken om zelfstandig een HR-beleid te voeren. Nederlands eerste payrollbedrijf Tentoo breidt zich daarom uit en gaat zich richten op consultancy en recruitment.

Tentoo gaat vanaf 18 januari verder als full service HR-Dienstverlener. “Hiermee geven we gehoor aan een ontwikkeling in de markt, waarbij er meer vraag is naar een bredere dienstverlening,” geeft Den Ronden aan.

Niet geïnformeerd zijn kan tot boetes leiden
“De onzekerheid die ontstaat door de vele wetswijzigingen heeft ingrijpende gevolgen voor het MKB”, stelt den Ronden. “Het niet kennen van de arbeidsrechtwetten kan er toe leiden dat werkgevers tegen boetes aanlopen of onnodige kosten maken. Als bedrijven failliet gaan door een gebrek aan expertise, gaat dat ten koste van de werkgelegenheid. Het is daarom zaak dat werkgevers zich goed in laten lichten.”

Ondernemerschap mogelijk maken
Henry d’Aguiar, Managing Director bij ISG Security: “Dit jaar bleek dat de cao voor particuliere beveiliging gedurende vier maanden algemeen bindend is verklaard. Na controle bleek dat wij op grond van die cao een bepaalde toeslag gedurende die maanden hadden moeten doorbetalen.” In eerste instantie verwelkomde d’Aguiar de controle, omdat hij zijn personeel vier euro boven de cao betaalden. “Althans, dat dachten we. Het bleek dat we, op momenten dat die toeslag van toepassing was, vijftig cent onder de cao beloonden. Een klap in het gezicht, dat zag ik niet aankomen. Als ondernemer heb je niet de tijd om de Staatscourant bij te houden, dus heb je specialisten nodig die je ontzorgen.”

Carla Wagenaar-Diepstraten, ‎adviseur PO bij Gemeentemuseum Den Haag, voegt toe: “Als je geen groot bedrijf bent, dan trek je aan het kortste eind. Je wordt geacht de wet te kennen, maar je hebt daarvoor niet de slagkracht. Het is erg lastig om de wijzigingen in de wet- en regelgeving allemaal bij te houden, zeker als je niet gespecialiseerd bent in arbeidsrecht. Ik probeer zoveel mogelijk nieuwsbrieven te lezen en ik stel gerichte vragen aan bijvoorbeeld een partij als Tentoo als ik hulp nodig heb.” 

Wat gaat er veranderen?
Tentoo zal klanten helpen met andere facetten van het HR-vak door als adviseur op te treden en door bedrijfsprocessen en de flexibele schil van hun klanten te analyseren. “We zijn erg content dat we nu kunnen voorzien in deze groeiende behoefte,” aldus Den Ronden. Daarnaast zal Tentoo een recruiter in dienst nemen, die klanten zal bijstaan bij het werven van nieuwe kandidaten.


Leave a Comment