Jongere zzp’er kiest voor kortere opdracht

Jongere professionals hebben over het algemeen kortere opdrachten dan oudere professionals; dat blijkt uit het laatste rapport van ZP Facts, de marktmonitor voor zzp’ers ofwel zelfstandig professionals (zp’ers) in de zakelijke dienstverlening. De opdrachtduur van zp’ers van 45 jaar en jonger duurt gemiddeld twee maanden korter dan die van zp’ers ouder dan 45 jaar.
 
ZP Facts heeft duizenden contracten onderzocht en heeft daarbij een duidelijk verschil ontdekt in de opdrachtduur afgezet tegen de leeftijd van de zp’er. Zp’ers ouder dan 45 jaar hebben gemiddeld opdrachten die twee maanden langer duren dan die van hun collega’s van 45 of jonger.
 
‘Het onderscheid in de lengte van een opdracht tussen de verschillende generaties zp’ers is terug te voeren op de wil van de jongere professionals om in een kortere periode meerdere opdrachten uit te voeren bij diverse opdrachtgevers. De jongere generatie wil graag breed ervaring opdoen om te kunnen excelleren in de toekomst, nog meer dan de oudere generatie’, aldus prof. dr. Arjan van den Born van de Universiteit van Tilburg, die het onderzoek voor ZP Facts leidt.
 
Dalende trend in opdrachtduur
De gemiddelde duur van een opdracht van een zp’er in de zakelijke dienstverlening is in 2015 circa 15 maanden. In het derde kwartaal van 2015 de opdrachtduur iets gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, met gemiddeld anderhalve maand. ZP Facts definieert een opdracht als één of een aaneenschakeling van meerdere contracten voor één functie bij één opdrachtgever. Doorgaans wordt een zp’er niet in één keer voor de gehele periode gecontracteerd door de opdrachtgever, maar gebeurt dit in gemiddeld vier contracten.
 
Zp’er vanuit de schoolbanken
ZP Facts verwacht dat de opdrachtduur in 2016 en daarna een dalende trend blijft tonen. ‘We zien dat steeds meer young professionals, op dit moment met name in de IT en creatieve beroepen, de keuze maken al vanuit de schoolbanken als zp’er te starten. Die zijn op zoek naar korte, tijdelijke, interessante opdrachten, zogenoemde gigs. Met de opkomst van deze groep zp’ers voorzien we een verdere daling in de gemiddelde duur van opdrachten.’
 
Het laatste rapport van ZP Facts is hier te downloaden.


Leave a Comment