HR-managers denken dit jaar minder gebruik te gaan maken van zzp’ers

Veel zzp’ers (59 procent) ervaren al dat werkgevers minder freelancers inzetten, blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Raet. 

De huidige wet- en regelgeving lijkt ervoor te zorgen dat HR-managers mensen in loondienst verkiezen boven zzp’ers. Het gaat daarbij over de Wwz en de wet DBA; wetten die de positie van tijdelijke werknemers zouden moeten verbeteren maar waarop veel kritiek is. De wet DBA is tot tenminste 2018 opgeschort.

Negatieve gevolgen

Vorige maand concludeerde de Kamer van Koophandel (KvK) na eigen onderzoek al dat zo’n 122.000 zzp’ers het afgelopen jaar de negatieve gevolgen voelden van de wet DBA.

“Hoewel de overheid de Wwz en de wet DBA heeft ingevoerd om medewerkers met flexibele contracten meer perspectief te bieden, zijn werkgevers juist huiveriger geworden om flexibele arbeidskrachten aan te trekken”, zegt Joke van der Velpen van Raet. “De wet- en regelgeving lijkt dus zijn doel voorbij te schieten.”

Het onderzoek van Raet werd gehouden onder 1.100 Nederlandse werknemers, 565 HR-managers, 409 zzp’ers en 102 bestuurders.

Leave a Comment