HR-manager neemt weer personeel aan, ten koste van zzp’ers

maandag 13 maart 2017
om
10:36, Redactie

De komende jaren zullen HR-managers meer mensen in loondienst nemen en minder diensten inhuren van flexkrachten en zzp’ers. Meer dan de helft (59%) van de Nederlandse zzp’ers, merkt dan ook dat opdrachtgevers terughoudend zijn met het inhuren van flexkrachten.

PO-documenten, checklists en tools, incl 2 collega’s voor maar € 198 per jaar!

Klik hier voor meer informatie

Bedrijven nemen weer personeel aan

Een derde (31 procent) van de HR-managers denkt in 2017 minder gebruik te gaan maken van zzp’ers. Dit blijkt uit het jaarlijkse Benchmarkonderzoek van HR-dienstverlener Raet, onder 1.100 Nederlandse werknemers, 565 HR-managers, 409 zzp’ers en 102 bestuurders uit verschillende branches.

Wet duwt HR-managers naar eigen personeel
De huidige wet- en regelgeving lijkt ervoor te zorgen dat HR-managers eerder kiezen voor medewerkers in loondienst dan voor zzp’ers.

Door de impact van wet- en regelgeving op het gebied van flex en freelancers, zoals de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) en de Deregulering Bevordering Arbeidsrelatie (DBA), geven HR-managers de voorkeur aan mensen in loondienst. Bijna de helft van de zzp’ers (48%) zegt zich bovendien minder betrokken te voelen bij hun opdrachtgevers door de huidige fiscale regelgeving.

Werkgevers huiveriger voor flex
Volgens Joke van der Velpen, kennismanager bij Raet, zijn werkgevers huiveriger geworden om flexibele arbeidskrachten aan te trekken, waarmee de wet- en regelgeving zijn doel voorbij lijkt te streven.

“De invoering van de wet heeft ervoor gezorgd dat werkgevers anders moeten omgaan met flexibele arbeid, omdat verantwoordelijkheden nu worden gedeeld”, aldus Van Velpen. “Echter, met de aanvulling van zzp’ers op het personeelsbestand kan een organisatie makkelijker in de nodige flexibiliteit voorzien en meebewegen met veranderingen. Daarnaast zijn organisaties die freelancers inzetten makkelijker in staat kenniskloven te overbruggen.”

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Leave a Comment