‘Honderden’ bedrijven kwetsbaar voor brexit; kok meest stressvolle baan

1. Honderden bedrijven kwetsbaar voor brexit

De brexit raakt in Nederland vooral bedrijven in de agri- en foodsector, meldt verzekeraar Euler Hermes. De industrie en groothandel en transport en logistiek zitten ook in de gevarenzone. De risico’s bestaan uit omzetverlies door nadelige wisselkoersen, vraaguitval en uitblijvende investeringen. Bij elkaar lopen enkele honderden Nederlandse bedrijven gevaar, schat de verzekeraar. ‘Ondernemers met een omzet in het Verenigd Koninkrijk van 10% of meer hebben nu al flink last van de verandering in de wisselkoers.’ Nederlandse ondernemers exporteren jaarlijks voor 52 miljard euro naar Groot-Brittannië.

2. Kok heeft meest stressvolle baan

Koks ervaren de meeste werkdruk, bericht het CBS. Ook artsen, juristen, managers in de zakelijke en administratieve dienstverlening en leerkrachten in het basisonderwijs geven ze aan dat ze te maken hebben met een hoge werkdruk. Wat de druk verhoogt verschilt per beroep. Koks moeten bijvoorbeeld vaak erg snel werken. Basisschoolleraren en artsen geven aan dat hun werk emotioneel zwaar is. De laagste werkdruk wordt ervaren door beveiligingspersoneel, gevolgd door auto- en taxichauffeurs, hoveniers, tuinders, kassamedewerkers en leidsters in de kinderopvang. 

3. Utrechtse VR-hal breidt uit

De Utrechtse Virtual Reality-hal The VR Room heeft een tweede vestiging geopend in Amsterdam, schrijft het Parool. De eerste vestiging ging afgelopen juli al open. Bezoekers kunnen in het virtuele pretpark vliegen, diepzeeduiken of vuurballen schieten met hun handen, wat het concept interactiever maakt dan de 360 graden-video’s van The VR Cinema. De VR-kamer van zo’n 16 vierkante meter biedt ruimte aan maximaal vier personen. Bedenker Wouter den Bijgaart noemt het ‘een nieuw type uitje’. “Je speelt in je eentje maar de rest kan toekijken, en geloof me, dat is erg vermakelijk.” De ondernemer vraagt 70 euro voor 50 minuten VR-gamen, 75 minuten kost 99 euro. 

4. Duitser mag salaris van collega’s zien

Duitse werknemers mogen vanaf 1 juni het gemiddelde salaris van hun collega’s inzien. Dat is het gevolg van een wet die is aangenomen door de Bondsdag, het Duitse parlement. Bij grote verschillen mag een werknemer een klacht indienen en een hoger salaris eisen. Minister van Familiezaken Manuela Schwesig wil de wet inzetten om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te verkleinen. In Duitsland verdienen mannen gemiddeld 21 procent meer dan vrouwen. De wet geldt vooralsnog alleen voor bedrijven met meer dan 200 werknemers.

5. Viral-producent freelancer van het jaar

Filmmaker en presentator Boris Lange is tijdens de Freelancer of the Year Awards uitgeroepen tot beste zzp’er van Nederland. De grootste hit van Lange is een video waarin hij bezoekers van een museum vraagt naar hun mening over een werk uit de street art-collectie van Ikea. Lange trok er meer dan 30 miljoen kijkers mee en haalde onder meer de online voorpagina van Time. In totaal bezorgde hij de bedrijven voor wie hij filmpjes maakt de afgelopen twee jaar 130 miljoen kijkers in 22 landen. “Boris weet hoe hij op een creatieve manier de aandacht van het grote publiek voor een merk kan winnen”, zegt juryvoorzitter René Frijters. “De passie en het enthousiasme waarmee hij dit doet, werkt aanstekelijk. Hij is een ondernemer met lef en groot potentieel.”

6. En dan dit: vader van de drumcomputer overleden

De grondlegger van de drumcomputers en synthesizers van Roland is overleden. Ikutaro Kakehashi had met zijn drumcomputer TR-808 een enorme impact op de muziekwereld; eind vorig jaar verscheen er nog een documentaire over het kastje. Hoewel vooral de dance-wereld het apparaat later zou omarmen, was een van de eerste grote hits gebaseerd op een TR-808 Sexual Healing, van Marvin Gaye. Kakehashi was ook de drijvende kracht achter de standaard MIDI (Musical Instrument Digital Interface), waarmee muziekapparaten en computers met elkaar kunnen communiceren. Kakehashi werd 87 jaar.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van maandag 3 april. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.

Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!

✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk

Leave a Comment