Hoe richt je het perfecte thuiskantoor in?

Of je nu ZZP’er bent of vaak thuiswerkt, de inrichting van een goede werkplek is belangrijk voor je productiviteit. Vijf tips om van je werkkamer het perfecte thuiskantoor te maken.

Over de positieve gevolgen van het zelf bepalen waar en wanneer je werkt bestaat allang geen twijfel meer. Minder regels betekent meer ondernemerschap. Mensen zijn productiever, nemen hun verantwoordelijkheid, kunnen de balans tussen werk en privé beter bewaren, staan niet in de file en zijn minder vaak ziek. Gek genoeg wordt in een checklist voor het starten van een nieuwe onderneming of het invoeren van Het Nieuwe Werken zelden aandacht besteed aan het inrichten van de werkplek. Er zijn niet voor niets ARBO-regels waar de werkgever op kantoor aan moet voldoen, zodat de kans op lichamelijke klachten zo klein mogelijk wordt. Waarom zou je thuis dan wel met je laptop aan de keukentafel gaan zitten werken?

Ergonomie
Het is een no-brainer, maar natuurlijk heb je een goede bureaustoel en fatsoenlijke werktafel nodig. Verder werken de meeste zelfstandigen met een laptop. Die is ooit ontwikkeld voor zakenreizigers en eigenlijk niet bedoeld om langdurig achter te zitten. Investeer dus in een standaard zodat het scherm op de goede hoogte hangt en een extra toetsenbord en muis.

Veilig internet
Natuurlijk moet je er niet aan denken dat gevoelige bedrijfsinformatie wordt gehackt. Veilige IT op de werkplek is belangrijk. Drieënzestig procent van de ZZP’ers geeft uit veiligheidsoverwegingen de voorkeur aan een vaste internetverbinding. De helft van de ZZP’ers heeft desondanks weleens last van een virus, terwijl 90 procent antivirussoftware heeft geïnstalleerd. Eveneens 50 procent wisselt nooit van wifi-password. Dit alles blijkt uit onderzoek van Multiscope onder duizend Nederlandse ondernemers in opdracht van Ziggo Zakelijk. Ook opvallend: zes op de tien ZZP’ers heeft geen zakelijk internetabonnement, terwijl je daarmee juist de beveiliging kunt verbeteren. Ziggo Zakelijk biedt ondernemers namelijk uitgebreide beveiligingspakketten, zodat je zo min mogelijk risico loopt, of je nu voor een vaste of een wifi-verbinding kiest. Dat werkt toch een stuk rustiger?

Snel en stabiel werken
Traag internet is een grote bron van irritatie voor ondernemers. Geen internet is nog erger. Daarom hebben zakelijke klanten bij Ziggo Zakelijk een streepje voor als er om wat voor reden dan ook iets misgaat. Een snellere service zodat je gewoon weer aan het werk kunt. Daarnaast geven ze graag advies over de internetsnelheid die het best bij je past. Een freelance game developer heeft immers een ander verbruik dan een accountant. En ook voor tips over een optimaal bereik kun je bij Ziggo Zakelijk terecht. Ze helpen je bijvoorbeeld door extra WiFi-punten te installeren, zodat je in het hele huis een goede verbinding hebt.

Decoraties
Je zou denken dat je harder werkt in een kale ruimte, omdat er geen afleiding is. Natuurlijk is dit wetenschappelijk onderzocht. Aangeklede kantoren blijken beter voor de concentratie, het verwerken van informatie, het oog voor detail en het welzijn. Op naar de kunstuitleen dus.
Kies daar bij voorkeur een landschapje uit. De natuur heeft namelijk een positief effect op je geheugen. OK, niet elke werkkamer heeft uitzicht op een kabbelend bergbeekje, zeker niet in Nederland. Maar onderzoek toont aan dat een afbeelding van een landschap je cognitieve functie ook verbetert en stress vermindert. Dus bij gebrek aan ‘a room with a view’ is een poster van de Alpen een prima alternatief.

Clean, green desk
Geen zorgen, dit is geen pleidooi voor een clean desk policy. Het is namelijk niet onomstotelijk aangetoond dat een opgeruimd bureau beter is voor je productiviteit. Chaos stimuleert creativiteit, orde wijst op conformiteit. Het hangt er dus vanaf wat je voor werk doet of je wat vaker moet opruimen of niet.
Wat voor vrijwel iedereen hetzelfde is, is het effect van groen op de werkplek. Mensen die verblijven in een ruimte met vier planten kunnen zich aanzienlijk beter concentreren dan mensen die geen groen om zich heen hebben. Kwestie van een bezoekje aan het tuincentrum dus.

Meer weten over Ziggo Zakelijk? Probeer het beste internet nu drie maanden gratis.

Leave a Comment