Goed verdienen, maar toch geen fatsoenlijk huis

Verdien je te veel voor een sociale huurwoning, maar krijg je van de bank geen hypotheek? Dan zit je muur- en muurvast in de vaak dure particuliere huurmarkt. RTL Z-redacteur Martijn Vervest illustreert hoe dat mis kan gaan.

Na op verschillende plekken in Utrecht te hebben gewoond, zit ik nu in een studio aan de Amsterdamsestraatweg. Een hokje van 30 vierkante meter, op papier althans. Daar moet ik iedere maand bijna 900 euro voor aftikken. Sinds begin vorig jaar ben ik daarom op zoek naar een alternatief. Iets groters, iets goedkopers. Moet lukken, toch?

Ik ben nu bijna vier jaar aan het werk. Voor ik bij RTL Z terecht kwam heb ik drie jaar als freelance journalist gewerkt. Een geweldige tijd. Veel geleerd, veel leuke en interessante mensen ontmoet. En ik profiteerde ook nog van alle belastingvoordelen waar je als beginnend zzp’er aanspraak op maakt.

Kopen

Die belastingvoordelen zijn leuk, tot je gaat nadenken over het kopen van een huis. Mijn besteedbaar inkomen was in die tijd veel hoger dan mijn belastbaar inkomen. Geen hypotheekverstrekker wil daarom met me in zee. Het komt er op neer dat ik, samen met mijn huidige, tijdelijk contract, welgeteld 0 euro hypotheek krijg.

Om de situatie even in perspectief te plaatsen: als ik een huis zou kopen van 150.000 euro, kost dat me 700 euro bruto per maand. Er gaat dus nog hypotheekrenteaftrek vanaf. Als ik daar alle andere kosten bij optel, dan kom ik uit op zo’n 850 euro per maand. Nog afgezien van het feit dat een woning in deze prijsklasse op alle vlakken mijn huidige optrekje overstijgt, is het kopen van een huis ook een investering in de toekomst. Dan verdwijnen die bakken met geld niet meer in een bodemloze put.

Huren

Kopen is voor mij helaas geen optie. Bovenstaand scenario heb ik dan ook al snel uit mijn hoofd gezet. Ik ben me gaan oriënteren op huurwoningen in het middensegment; met een huurprijs tussen de 710 en 950 euro. In Utrecht worden op veel toplocaties mooie nieuwbouwprojecten uit de grond gestampt, met veel woningen in die prijscategorie.

De sociale huurmarkt zit op slot en als je een beetje goed verdient is het al helemaal een heilloze weg. De gemeente prijst de nieuwbouwprojecten dan ook aan als oplossing voor het woningtekort in het middensegment. Modale verdieners kunnen eindelijk terecht op de liberale huurmarkt. Perfect! dacht ik. Een mogelijkheid om iets groter te wonen in een gloednieuw appartement op een toplocatie. En dat voor hetzelfde geld.

Middensegment onbereikbaar

Niet dus. Want de verhuurders hanteren onrealistische inkomenseisen, waardoor alleen woningzoekende met een bovenmodaal inkomen aanspraak maken op een woning. Ik ben tijdens mijn zoektocht zelfs een nieuwbouwproject tegengekomen waar de verhuurder een vast contract eiste van de huurder, daar vragen hypotheekverstrekkers tegenwoordig niet eens meer om! Ik verdien echt niet slecht, maar het grootste deel van de huurwoningen in dit ‘middensegment’ is voor mij onbereikbaar.

Ik betaal al ruim negen jaar netjes mijn veel te hoge huur en ben niet van plan daar binnen afzienbare tijd mee te stoppen. Maar daar hebben hypotheekverstrekkers en verhuurders geen boodschap aan. Het is dus wachten op een vast contract, een miljoenenerfenis van een onbekende oudoom of het winnen van de Staatsloterij. Alle drie de opties zijn op dit punt in mijn leven even realistisch.

Deze column is geschreven in het kader van de Week van de Hypotheek, die RTL Z en DFT samen organiseren. Op 2 februari organiseren we ook een online seminar: lage lasten en toch een droomhuis, zo doe je dat.

Bron • RTL Z / Martijn Vervest

Leave a Comment