Eigen Huis Hypotheekadvies wil alleen nog verder met freelancers

Volgens woordvoerder Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis gaat het om beleid dat twee jaar geleden al is ingezet. “De directie heeft er toen voor gekozen om over te stappen van hypotheekadviseurs in vaste dienst naar werken met freelancers. Zo kunnen we slagvaardiger en flexibeler inspelen op marktomstandigheden.”

‘Geen sprake van ontslag’

Op dit moment telt Eigen Huis nog 9 hypotheekadviseurs in vaste dienst en 21 freelancemedewerkers die onder de vergunning van Eigen Huis werken. Bronnen laten aan amweb weten dat vaste medewerkers per april als freelancer verder moeten gaan. Anders wordt er gezocht naar een andere functie binnen Eigen Huis. Woordvoerder André de la Porte bevestigt dat de 9 adviseurs worden toegevoegd aan de groep van 21 freelancers. Twee van deze mensen maken op dit moment al de overstap naar een freelance dienstverband, twee anderen overwegen sterk die stap ook te zetten  en met de andere 5 worden nog gesprekken gevoerd.

Volgens André de la Porte is er geen sprake van ontslagen voor hypotheekadviseurs in vaste dienst. De genoemde datum van 1 april is bovendien geen harde deadline, laat hij weten. Voor adviseurs die een leven als freelancer niet zien zitten, zoekt de vereniging een andere plek, binnen dan wel buiten Eigen Huis. Mogelijk kunnen ze aan de slag bij de binnendienst. De werknemers die de afhandeling en nazorg van hypotheken doen blijven wel in vaste dienst van Eigen Huis Hypotheekadvies.

Kritiek op betalingen

Twee jaar geleden kwam er kritiek op de betaling aan freelancers door Eigen Huis. De vereniging zou een lage vergoeding betalen aan de freelancekrachten en een groot deel van de bemiddelings- en advieskosten in eigen zak steken. Toenmalig directeur Arnold Klamer van Eigen Huis Hypotheekservice (de voorloper van Hypotheekadvies) zei twee jaar geleden dat het geen geheim is dat de vereniging van freelancers gebruik maakt. “Maar dat doen we alleen als onze eigen adviseurs het druk hebben.”

Leave a Comment