‘Een vaste baan? Ik krijg het spaansbenauwd van dat idee!’

Silvana Puglia werkt al sinds 2005 als freelance communicatieadviseur. De vrijheid, de afwisseling: ze wil niet anders. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) sloot ze nooit af: ‘Als ik even zonder opdrachten zit, komt er toch ook geen geld binnen?’

Hoe ben je begonnen als freelancer?

Silvana: ‘Voordat ik in 2005 zzp’er werd, zocht ik eigenlijk altijd al naar tijdelijke contracten. Een half jaar hier, een half jaar daar. Werkgevers vonden dat wel handig natuurlijk. Tijdens een van die tijdelijke banen in 2004 sprak ik een freelancer. Zij raadde me aan om voor mezelf te beginnen. Ze vond me een geboren freelancer. Bovendien sneed ik mezelf financieel in de vingers op deze manier. In eerste instantie vond ik freelancen een eng idee. Ik vond facturen sturen iets voor ‘grote mensen’. Maar toen ik eenmaal bezig was ging het vanzelf. Het enige waar ik spijt van heb, is dat ik het niet eerder heb gedaan.’

Heb je nooit overwogen om in loondienst te gaan werken?

‘Ik krijg wel eens een vast dienstverband aangeboden. Eén keer heb ik daar serieus over nagedacht, maar ik ben toch echt een rasfreelancer. Om mij heen zeggen mensen wel eens: een vaste baan, dat is toch veel verstandiger? Maar ik wil niet in vaste dienst. Ik wil proeven van verschillende bedrijven, culturen, merken. Die verfrissing heb ik nodig. Ik vind het heerlijk om ergens te beginnen als de nood hoog is. Laat mij dan maar gaan, ik klaar de klus wel. Daarna vind ik het fijn om te zeggen: alles staat op de rit, ik ga er weer vandoor. Ik vind het zelfs nóg fijner als ik dan nog geen nieuwe opdracht heb. Dát is het zelfstandig ondernemerschap. Er gaat een deur dicht, welke deur gaat open? Wat komt er nu op mijn pad? Een vaste baan, ik krijg het spaansbenauwd van dat idee.’

Heb je een AOV?

‘De freelancer die mij in 2004 aanraadde om voor mezelf te beginnen, vertelde me dat een AOV hartstikke duur was. Ze had het over 400, 500 euro maandelijks. Ik schrok daarvan en dacht: ik ben nooit ziek, dus dat ga ik niet doen. En ik heb eigenlijk nooit omgekeken. Pas nu ik dit interview doe, denk ik: misschien moet ik toch eens uitzoeken hoe duur zo’n AOV tegenwoordig is. Misschien zijn er wel verschillende opties en valt de premie nu best mee.’

Wat is jouw vangnet als je ziek wordt?

‘Ik heb vanaf het begin goed gespaard. Dus ik heb een buffer. Ik heb bewust gekozen voor het zelfstandig ondernemerschap. Dat betekent geen WW als je even geen opdrachten hebt, en geen uitkering als je ziek bent. Het zonder werk zitten voelt voor mij als een ondernemersrisico. Of dat nou door geen opdrachten of ziekte komt. Ik ben gewend om af en toe van mijn buffer te leven. Dus als ik ziek word, kan dat waarschijnlijk ook. Nu ben ik natuurlijk wel helemaal ongebonden. Ik heb geen partner, geen gezin, zelfs geen huisdier. Wat dat betreft ben ik heel vrij. Ik kan me voorstellen dat je er anders in staat als je een gezin moet onderhouden.’

Wat zijn jouw toekomstplannen?

‘Het liefste wil ik tot aan mijn pensioen communicatieadvies geven. Zelfs langer! Het maakt voor opdrachtgevers minder uit hoe oud je bent. Bij freelancers werkt dat volgens mij anders dan bij werknemers. Hoe ouder je bent, hoe meer ervaring. Ik blijf freelancen zolang ik het leuk vind. Ik voel me heerlijk als ik kan presteren. Daar fleur ik helemaal van op.’

Ook benieuwd naar de premie van een AOV?

Wil jij net als Silvana uitzoeken hoe hoog de premie voor een AOV is? Je maandbedrag voor deze verzekering hangt onder andere af van je maandelijkse uitgaven. Die kun je heel gemakkelijk berekenen met onze Uitgavencheck. Deze handige online tool hebben wij in samenwerking met het Nibud ontwikkeld.

Leave a Comment