Duiventil zzp’ers Arnhem zit fors in lift

Vaak zijn het zelfstandigen die met initiatieven komen. “Ik heb vijf jaar alleen op mijn zolderkamertje gezeten. Ik werd daar erg verdrietig van”, vertelt Nicole Simons, die eind 2014 startte met ‘Office Sharing Zuidpoort’ aan de Wassenaarweg in Elderveld in Arnhem-Zuid. Nu deelt ze met elf ondernemers uit verschillende branches ‘kantoorruimte en gezelligheid’ in een voormalig gebouw van ABN AMRO. “Er is nog plek voor acht ondernemers.”

Een kantoor met gescheiden flexplekken wilde Simons voorkomen. “Ik wilde een ruimte creëren waar ondernemers elkaar makkelijk leren kennen. Daarmee geef je ze de kans om als collega’s te sparren en kennis te delen.”

Vanaf 75 euro per maand kan de zzp’er er op elk gewenst tijdstip terecht. “Je weet dat er altijd plek is en je kunt de hele maand in en uit lopen.” Een gezamenlijke brasserie fungeert als smaakmaker in de sociale contacten.

De markt voor werkplekken mag dan groeien, voor ondernemers die erin stappen, is het zeker geen automatische kaskraker. “Je hebt met zelfstandigen te maken die niet al te veel geld willen uitgeven”, zegt Arnhemmer Patrick Hofstede. “Bovendien worden veel werkplekken her en der gratis aangeboden.”

Hofstede speelde zelf op die trend in met zijn netwerkorganisatie Goede Gasten. Hij lokte ze aanvankelijk naar ‘netwerkkantoor Goede Gasten’ en later naar Grand café Mahler in Musis Sacrum om hen te verleiden tot het voorbereiden en uitvoeren van gezamenlijke opdrachten. Inmiddels is hij er achter dat daarvoor helemaal geen gezamenlijke ruimte nodig is. Wel blijkt Mahler anno 2016 een voltreffer met Open Coffee, een netwerkbijeenkomst van ondernemers waarvoor Goede Gasten de basis heeft gelegd.

Leave a Comment