Dit zijn de beste steden ter wereld voor zzp’ers – de nummers 1 en 10 komen …

lissabon steden zzp zelfstandige

Lissabon.

Portugal is betaalbaar, zonnig en veilig: een heerlijk land voor freelancers om te wonen. Dat meldt Hoofdkraan, een website die opdrachtgevers en freelancers aan elkaar koppelt, op basis van eigen onderzoek.

Lissabon is de beste stad voor freelancers en Porto, de tweede stad van het land, komt in de ranking van Hoofdkraan op nummer 10. Het platform koos 117 steden in de wereld uit om met elkaar te vergelijken.

Hoe die keus is precies gemaakt, is onduidelijk. Toegang tot snel internet en de nabijheid van stranden lijken in ieder geval belangrijke criteria.

De top 10 ziet er als volgt uit:

1 – Lissabon, Portugal
2 – Miami, VS
3 – Sevilla, Spain
4 – Las Palmas, Gran Canaria
5 – New Orleans, VS
6 – Bristol, VK
7 – Marseille, Frankrijk
8 – Bratislava, Slowakije
9 – Vancouver, Canada
10 – Porto, Portugal.

De Portugese hoofdstad scoort zo goed omdat het een betaalbare stad is, goed en snel internet heeft en ‘dichtbij het strand’ is.

Toch is Lissabon pas sinds kort bezig met een opmars richting de aantrekkelijkere steden om te wonen in de wereld. Een goed teken voor de stad is bijvoorbeeld dat de grote startup-conferentie Web Summit sinds november vorig jaar in Lissabon gehouden wordt.

Rotterdam doet het beter

In Nederland bekeek Hoofdkraan Rotterdam en Amsterdam. De hoofdstad doet het een stuk slechter dan Rotterdam, dat op de 23ste plaats terechtkomt. Amsterdam staat slechts ingedeeld op plek 49. Hoofdkraan geeft niet prijs hoe de ranglijst tot stand is gekomen en de ’23 verschillende factoren’ worden nergens benoemd.

Opvallende afwezigen op de lijst zijn kleinere steden als Toulouse of Leipzig in Europa en grotere plaatsen zoals Boston, Turijn en de Indiase startupstad Bangalore. Sommige Europese hoofdsteden missen ook. En dat terwijl Warschau en Tallinn tot de betaalbaarste steden van de EU behoren.

Slechtste steden voor zzp’ers

De slechtste steden om te wonen voor freelancers zijn Dhaka (Bangladesh), Sint Petersburg (Rusland), Lagos (Nigeria), Peking (China), Kathmandu (Nepal), La Paz (Bolivia) en Johannesburg (Zuid-Afrika), Dar es Salaam (Tanzania), Jakarta (Indonesië), Nairobi (Kenia) en Vientiane (Laos).

Hoofdkraan schrijft in een begeleidend bericht: “Hoewel de meeste van deze steden goedkoop zijn om in te wonen, zijn ze onveilig en vuil. Het internet is er langzaam en de elektriciteit niet altijd betrouwbaar.”

Van deze steden scoort Jakarta nog het best op leefbaarheid, een 6,2. De anderen scoren allemaal onder de 6.

LEES OOK: Zzp’er: neem inflatie mee in je uurtarief, anders verdien je elk jaar minder

MIS OOK NIET: Als je zzp’ers al iets zou moeten verplichten, waarom geen broodfonds?Leave a Comment