De VAR verdwijnt per 1 mei 2016

De zogenoemde Verklaring arbeidsrelatie (VAR) voor zzp’ers heeft zijn langste tijd gehad. Een meerderheid in de Eerste Kamer steunde dinsdagavond de afschaffing per 1 mei 2016. Staatssecretaris Wiebes krijgt akkoord van de Eerste Kamer voor zijn wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties. De stemming is volgende week, maar zeker is dat de wet aangenomen gaat worden. Dat betekent dat de VAR definitief verdwijnt.
 

Er komt een overgangstermijn van een jaar tot 1 mei 2017. Een jaar waarin er vooral veel voorlichting komt en nog weinig handhaving.

VAR-verklaring

De huidige VAR-verklaring is een verklaring die zelfstandigen kunnen aanvragen bij de Belastingdienst en is bedoeld om bedrijven duidelijk te maken of zij loonheffing moeten inhouden en betalen over inkomsten van zzp’ers.

De VAR wordt vervangen door modelovereenkomsten en worden afgesloten door de zzp’er en de opdrachtgever. Zij spreken duidelijk af dat de zzp’er zelfstandig beslissingen neemt, en bijvoorbeeld niet zoals een werknemer instructies en werktijden moet opvolgen.

Impact

De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties zet de contractuele verhoudingen tussen opdrachtgevers, zelfstandigen en bemiddelaars in een ander daglicht. Hoe groot de impact is op de markt voor zelfstandigen, daar verschillen de meningen over. Mogelijk valt dat wel mee. Het is in ieder geval belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de veranderingen.


Leave a Comment