Het is weer tijd om de belastingaangifte te doen en dus een drukke periode voor bedrijven die hierin service verlenen. We spreken daarom deze week met Najim Makioui van Belastingaangifteservice.nl dat particulieren, ondernemers en zzp’ers helpt bij het doen van hun aangifte.
Hoe ervaren jullie deze periode?
“De periode 1 maart tot 1 mei betekent topdrukte voor ons, want dan verwerken we de meeste belastingaangiftes. Maar na die periode zijn er weer andere zaken waar we druk mee zijn, zoals stellen die scheiden en daarbij fiscaal hulp nodig hebben. Ook hebben we cliënten bij wie de voorlopige teruggaven moeten worden aangepast, of ondernemers die hulp willen bij hun btw-aangifte. Het is dus niet zo dat we alle zaken afhandelen voor 1 mei.”
Hoe houden jullie rekening met de drukte?
“We zorgen gedurende deze piek voor extra bemanning, die ons helpt bij het verzorgen van de aangiften. Het gaat om zo’n 60 to 70 procent extra mankracht, zowel freelancers als mensen in loondienst. We kijken aan de hand van een kosten-batenanalyse per jaar hoeveel mensen we nodig hebben.”
Hebben jullie veel extra omzet in deze periode?
“We draaien gedurende deze piek wat extra. Daardoor kunnen we een gedeelte na deze periode opvangen. Als we nu op 100 procent zitten, dan daalt dit in de maanden augustus, september en oktober naar 80 of 70 procent. Dit gaat best stabiel, we doen dit al jaren.”
Mogen jullie het hele jaar aangiftes indienen?
“Ja, dat kan door de belastingconsulentenregeling. We hebben bijvoorbeeld veel freelancers en zpp’ers die hun administratie nog niet op orde hebben, en klanten van wie de werkgever failliet is gegaan. Die helpen we dan later, bijvoorbeeld in augustus of september. Er is wel degelijk een piek, want veel cliënten willen hun aangifte voor 1 mei indienen. Maar omdat wij belastingconsulent zijn, mogen we uitstel aanvragen. De aangifte mogen we dan tot 1 mei 2018 indienen.”
Wordt de aangifte makkelijker?
“We zien het aantal mensen dat hulp nodig heeft met hun aangifte toenemen. De fiscus probeert het makkelijker te maken, maar mensen blijven vragen hebben. We zien ook dat ze minder vertrouwen hebben in de fiscus, bijvoorbeeld door alle onduidelijkheid van staatssecretaris Eric Wiebes rondom de Wet DBA. Bovendien vind ik dat het aangifteformulier wel wat makkelijker kan. Als het in jip-en-janneketaal zou worden opgeschreven, zouden mensen er veel meer van snappen.”
Leave a Comment
You must be logged in to post a comment.