De best gelezen nieuwsartikelen van 2016

In de afgelopen weken deelden we steeds een nieuwsoverzicht: wat gebeurde er in zzp-land die week? We zijn beland bij de laatste week van 2016 en hebben speciaal daarvoor voor jou de best gelezen nieuwsartikelen van afgelopen jaar nog eens op een rijtje gezet. Benieuwd naar het best gelezen artikel? Die vind je onderaan dit overzicht.

Uurtarief zzp’er stijgt
Eén van de best gelezen nieuwsartikelen op ikwordzzper.nl: “Onderzoek wijst uit: uurtarief zzp’er stijgt”. Marktmonitor ZP Facts onderzocht het uurtarief voor zp’ers en concludeerde dat het uurtarief steeds verder stijgt. Het gemiddelde uurtarief ligt daarmee nu op € 89,24.

Wet DBA aangenomen door Eerste Kamer
Het jaar 2016 stond natuurlijk vooral in het teken van de wet DBA. Op 2 februari 2016 deelden we het nieuwsbericht: “Wet DBA aangenomen door Eerste Kamer | VAR nu echt definitief van de baan!”. Hierin werd aangekondigd dat zzp’ers per 1 mei 2016 met modelovereenkomsten volgens de wet DBA moeten werken.

Recordaantal zzp’ers
Bijna een jaar geleden, op 5 januari 2016, publiceerden wij het nieuwsbericht: “Record aantal zzp’ers in 2016 | Enorme stijging aantal vrouwelijke zzp’ers”. Dat betekende goed nieuws voor zzp’ers: het aantal zzp’ers steeg (voornamelijk het aantal ondernemende vrouwen en 65-plussers) en het aantal faillissementen daalde flink.

Schijnzelfstandigheidscheck
Een van onze best gelezen nieuwsartikelen van 2016 was het artikel “Belastingdienst introduceert schijnzelfstandigheid check”. Daarin kon je lezen dat ruim 40% van de zzp’ers achteraf geen ondernemer voor de inkomstenbelasting bleek te zijn. Reden genoeg voor de Belastingdienst om de OndernemersCheck te introduceren: een check waarmee je kunt controleren of je wel of niet schijnzelfstandig bent.

Factsheet modelovereenkomsten
In de top drie van best gelezen nieuwsartikelen van 2016: “Belastingdienst publiceert factsheet over gebruik modelovereenkomsten”. Hierin werden de veel gestelde vragen rondom modelovereenkomsten en de wet DBA op een rijtje gezet. Heb je nog vragen? Lees dan vooral het artikel nog eens terug.

VAR verdwijnt
We blijven nog even bij de wet DBA en de VAR. Op nummer twee: de aankondiging van het verdwijnen van de VAR. “De VAR verdwijnt per 1 mei 2016”. Eind januari deelden we dit bericht, waarin we mededeelden dat de VAR vervangen zou worden door modelovereenkomsten en de wet DBA. Ondertussen is er natuurlijk veel gebeurd rond dit onderwerp. Vandaar dat het nieuwsbericht: “Kabinet stelt wet DBA uit tot 2018” ook tot één van de best gelezen artikelen behoort.

En dan zijn we aanbeland bij de nummer één van best gelezen nieuwsartikelen van 2016:

Huuraftrek
Het artikel “Zzp’er mag huur aftrekken van belasting” steekt er met kop en schouders bovenuit. Dit nieuwsbericht werd veruit het vaakst gelezen op ikwordzzper.nl. In augustus werd bekend gemaakt dat zzp’ers vanaf dat moment de huur af mochten trekken van de belasting. De blijdschap onder zzp’ers was echter van korte duur: in oktober maakte staatssecretaris Wiebes bekend dat de regeling wordt teruggedraaid.

Je vindt alle nieuwsartikelen terug op onze overzichtspagina.


Leave a Comment