CDA en D66 eisen duidelijkheid van Wiebes over zzp’ers

Oppositiepartijen CDA en D66 willen duidelijkheid van staatssecretaris Wiebes over de manier waarop de Belastingdienst naar zzp’ers kijkt sinds de wet DBA in de ijskast is gezet.

Volgens Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt en Steven van Weyenberg is onduidelijk wie de Belastingdienst als ‘kwaadwillend’ ziet, waardoor veel bedrijven het zekere voor het onzekere nemen en nog steeds geen freelancers inhuren.

De twee hebben Kamervragen gesteld en willen voor het debat over de wet DBA (volgende week donderdag) antwoord. “Met deze uitleg van handhaving worden tienduizenden zzp’ers en hun gezinnen speelbal van de belastingdienst”, vreest Omtzigt de problemen. 

En die onzekerheid was juist de reden dat Wiebes de omstreden nieuwe wet twee weken geleden in de ijskast zette. Bedrijven die zzp’ers volgens de oude constructie inhuren, hoeven daarmee volgens Wiebes niet bang te zijn voor naheffingen of boetes. 

Onduidelijkheid over ‘kwaadwillend’

Tenzij, en daar begint de onduidelijkheid volgens de Kamerleden, bedrijven ‘overduidelijk kwaadwillend zijn’, schrijft de Belastingdienst. Maar wat daar precies mee bedoelt wordt, is onduidelijk, aldus Omtzigt en Van Weyenberg.

Daarnaast is wat de Belastingdienst op haar site schrijft, niet in lijn met wat staatssecretaris Wiebes er zelf over zei in een debat. Daarin repte hij over ‘situaties waarin sprake is van listigheid, valsheid of samenspanning’.

Belastingdienst minder specifiek

De Belastingdienst zelf is veel minder specifiek. Die omschrijft kwaadwillenden als opdrachtgevers die geen modelovereenkomst gebruiken en geen loonheffing inhouden, waardoor ze ‘oneerlijk financieel voordeel ten opzichte van uw concurrenten’ hebben. 

Meteen na het besluit van Wiebes om de uitvoering van de wet DBA op de lange baan te schuiven, waarschuwde arbeidsrechtadvocaat Henk Hoving al voor het gebrek aan duidelijkheid die tot verkramping bij opdrachtgevers en zzp’ers zou kunnen leiden

Bron • RTL Z

Leave a Comment