Belastingdienst past uitleg handhaving omstreden zzp-wet aan na kritiek

De Belastingdienst heeft een uitleg voor opdrachtgevers van zzp’ers over de wet DBA aangepast na Kamervragen van oppositiepartijen CDA en D66.

Die hadden kritiek op staatssecretaris Wiebes die een hele andere definitie gaf van ‘kwaadwillende’ bedrijven dan dat de Belastingdienst op zijn website hanteerde. De staatssecretaris gaf een veel nauwkeuriger omschrijving van praktijken die ondanks het opschorten van de omstreden zzp-wet DBA nog wel bestraft kunnen worden met boetes of naheffingen. 

‘Speelbal van de Belastingdienst’

Vanwege dit verschil kan alsnog onzekerheid ontstaan bij bedrijven of zij zzp’ers kunnen inhuren zonder het risico op een boete of naheffing van de fiscus. En dat zou kunnen leiden tot minder opdrachten voor freelancers, waarmee “tienduizenden gezinnen een speelbal dreigen te worden van de Belastingdienst”, motiveerde Kamerlid Omtzigt (CDA) zijn vragen. 

De tekst die de Belastingdienst nu op haar website heeft staan, komt overeen met de uitleg die Wiebes eerder gaf. Opdrachtgevers waar fraude of zwendel bij geconstateerd wordt, zijn kwaadwillend en kunnen vanaf 1 mei volgend jaar rekenen op ‘handhavend optreden’ van de Belastingdienst, zoals boetes of naheffingen. 

Bron • RTL Z

Leave a Comment