Belastingdienst introduceert schijnzelfstandigheid check

Ongeveer 40% van de recent gestarte zzp’ers blijkt vaak achteraf geen ondernemer voor de inkomstenbelasting te zijn. Maar ook ondernemers die al langer bij de Kamer van Koophandel staan ingeschreven, voldoen niet altijd aan de criteria. De Belastingdienst komt daarom met de OndernemersCheck, een mogelijkheid om te checken of je wel of niet schijnzelfstandig bent.

OndernemersCheck
Of je voor de Belastingdienst ondernemer bent, hangt van de situatie af. De Belastingdienst heeft daarom de OndernemersCheck ontwikkelt. Met deze check kom je er in maximaal 20 vragen achter of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Verstandig is om deze check ieder jaar vlak voor de inkomstenbelasting te doen. Dan weet je zeker dat je goed zit.

Persoonlijke aandachtspunten
De Belastingdienst geeft ook direct een aantal persoonlijke aandachtspunten. Zodat je weet waaraan je moet voldoen én waaraan je kunt werken om door de Belastingdienst te worden gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Het aantal zzp’ers blijft maar groeien
De OndernemersCheck is ontwikkeld om het hoge aantal (startende) ondernemers inzicht te geven in de eigen situatie. In 2015 zijn er alleen al 188.000+ nieuwe bedrijven gestart in Nederland. Dat is 1% meer dan in 2014. Hierbij ging het om 117.482 zzp’ers. Deze groep zzp’ers heeft nu zelf de mogelijkheid om de eigen situatie in kaart te brengen.


Leave a Comment