Belastingaangifte doen als ZZP’er (en wat zijn de veranderingen voor 2023?)

Als ZZP’er (zelfstandige zonder personeel) kunnen er jaarlijks veranderingen optreden in de belastingaangifte. Enkele algemene aspecten die vaak veranderen of relevant zijn voor ZZP’ers:

  1. Belastingtarieven: De belastingtarieven kunnen elk jaar worden aangepast door de overheid. Dit kan invloed hebben op de belasting die je als ZZP’er moet betalen.
  2. Aftrekposten: De aftrekposten die beschikbaar zijn voor ZZP’ers kunnen wijzigen. Dit kan betrekking hebben op zaken zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, MKB-winstvrijstelling en investeringsaftrek. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van deze wijzigingen om optimaal te profiteren van belastingvoordelen.
  3. Wijzigingen in regelgeving: Er kunnen wijzigingen zijn in de regelgeving met betrekking tot specifieke kosten die je als ZZP’er mag aftrekken, zoals reiskosten, representatiekosten en kantoorkosten.
  4. BTW-regels: De BTW-regels kunnen ook veranderen. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van eventuele wijzigingen in de BTW-tarieven en de regels met betrekking tot BTW-aangifte.
  5. Digitalisering: De belastingdienst kan steeds meer stappen richting digitalisering nemen, waardoor de manier waarop je belastingaangifte doet kan veranderen. Dit kan betrekking hebben op het indienen van aangiften, het bijhouden van administratie en communicatie met de belastingdienst.

Om volledig op de hoogte te zijn van specifieke veranderingen die van toepassing zijn op jouw situatie als ZZP’er, is het aan te raden om regelmatig de updates van de belastingdienst te controleren en indien nodig advies in te winnen bij een belastingadviseur of accountant die gespecialiseerd is in ZZP’ers.

Gaat u de aangifte zelf doen voor 2023? Let dan goed op de belastingzaken die in 2023 zijn veranderd:

Vanaf 1 januari 2023 is een aantal wijzigingen doorgevoerd in de inkomstenbelasting. Dit kan gevolgen hebben voor de belasting die u als ondernemer moet betalen.

De veranderingen voor ondernemers hebben te maken met (klik op het onderwerp relevant voor u):

Verhoging AOW-leeftijd 2023

Op 1 januari 2023 is tevens de AOW-leeftijd verhoogd naar 66 jaar en 10 maanden. Dit heeft gevolgen voor de belasting die u als ondernemer moet betalen.

ZZP Nieuws · 10 Maart 2024 · Bron: Belastingdienst

Lees ook: Belastingaangifte doen als zzp’er: let op deze veranderingen · Bron: Baaz.nl

Lees ook: Belastingaangifte doen als zzp’er: let op deze veranderingen · Bron: Facto.nl

Leave a Comment