5 Praktische Tips om te zorgen dat de aangifte inkomstenbelasting over 2016 je geen hoofdpijn bezorgt…

Wanneer jij een boekhouder of accountant hebt, dan doet hij of/zij waarschijnlijk ook de aangifte inkomstenbelasting. Grote kans dat jij je ver houdt van de details en dat je rustig afwacht totdat de stukken in je (digitale) brievenbus vallen. Eigenlijk hoop je gewoon dat je er geen omkijken naar hebt. Daar is de boekhouder toch voor?

De werkelijkheid is vaak anders. Het duurt vaak maanden tot meer dan een jaar voordat die aangifte eindelijk de deur uit is en je hebt het idee dat jullie maar heen- en weer blijven mailen over dezelfde bonnetjes. Tot slot leg je de uiteindelijke jaarrekening snel in een la. Het lijkt wel chinees…. In dit artikel deel ik vijf praktische tips om te zorgen dat de samenwerking met je boekhouder / accountant vlot verloopt en dat de IB-aangifte snel bij de fiscus op de digitale mat ligt!

Tip 1: Wees baas over eigen geld!

Besluit nu dat jij wilt weten hoe het zit met jouw cijfers, jouw jaarrekening en jouw aangifte inkomstenbelasting. Het lijkt prettig om alles over te laten aan je boekhouder of accountant, maar het is jouw geld en jouw bedrijf. Als je geen idee hebt hoe je er financieel voor staat, heb je geen grip op cijfers en kun je je bedrijf niet sturen naar succes.

Tip 2: Zet het geld apart

Zet NU al maandelijks geld apart zodat de blauwe envelop straks niet als een uiterst onaangename verrassing op de (digitale) deurmat ploft. Wil je weten hoeveel geld je opzij moet zetten? Lees dan zeker verder!

Tip 3: Maak heldere afspraken

Voor de boekhouder / accountant ben jij één van de velen. En als zzp’er ben je meestal ook niet de allerbelangrijkste. Als je niets afspreekt, ligt jouw dossier straks onderop de stapel. Maak dus goede afspraken met je boekhouder / accountant. Doe dat nu, zodat je als één van de eersten in de planning staat!

Maak bijvoorbeeld onderstaande afspraken:

  1. Wanneer lever jij alles aan?
  2. Wat lever je dan precies aan (zie ook tip 4)
  3. Wanneer ontvang jij het eerste concept van de cijfers en de vragen die de boekhouder / accountant nog voor je heeft?
  4. Wanneer reageer jij daar op?
  5. Wanneer wordt de definitieve aangifte ingediend?

Nú is het juiste moment om deze afspraken te maken, dus: pak de telefoon!

Tip 4: lever alles in één keer volledig en goed aan

Het heen en weer mailen, de vragen als ‘ja maar dat had ik toch al doorgestuurd’ en het checken of alles compleet is, kosten veel geld en tijd. Je bespaart tijd, geld (met gemak honderden euro’s) en ergernis wanneer je alles in één keer, op tijd en goed inlevert:

Alles:

Wat ‘alles’ is, verschilt per ondernemer. Je kunt je boekhouder / accountant vragen of hij een standaard aanleverlijstje heeft, maar je kunt die ook zelf maken en aan hem voorleggen.

In één keer:

Verzamel alles in een (digitaal) mapje en lever het hele (digitale) mapje in één keer aan. Dan hoeft je boekhouder / accountant namelijk maar één keer te controleren of hij alles heeft. Dat scheelt opnieuw tijd en geld.

Op tijd:

Wanneer je een oplever afspraak hebt gemaakt met je boekhouder / accountant (tip 3) dan is het essentieel dat je je hier aan houdt. Een boekhouder / accountant plant jouw aangifte in. Wanneer jij de spullen niet tijdig aanlevert, is het maar de vraag of hij een week later opnieuw tijd voor jouw aangifte kan inplannen. Het is waarschijnlijker dat jouw aangifte opnieuw moet worden ingepland; misschien wel enkele maanden later.

Goed:

Het klinkt voor de hand liggend, maar zorg dat je checkt en dubbelcheckt of je alles goed hebt aangeleverd. Het corrigeren van fouten kost altijd onevenredig meer tijd dan het in één keer goed doen. Een fout moet eerst ontdekt worden, daar moet met jou over gecommuniceerd worden, dan moet jij de juiste gegevens opnieuw aanleveren en dan moeten die opnieuw gecheckt worden. Zet die tijdsinvestering af tegen het uurtarief van je boekhouder / accountant en jouw eigen uurtarief en je weet wat de fout kostte…

Tip 5: Check de aangifte!

En dan komt het moment dat jij conceptcijfers en de aangifte inkomstenbelasting krijgt aangeleverd. Sommige zzp’ers nemen de cijfers door, maar het gros van de zzp’ers gaat uit van de deskundigheid van de expert en denkt ‘het zal wel kloppen’. Niet doen! Je doet daarmee jezelf en je onderneming tekort. De boekhouder / accountant is ook maar een mens. Hij kan fouten maken.

Om je te helpen met het doen van deze controle, bieden we je graag de training ‘IB voor ZZP in 10 minuten’ van Femke Hogema aan.

Dankzij deze training bereken je zelf in een handomdraai hoeveel inkomstenbelasting je over 2016 moet betalen.

In de training legt Femke stap voor stap uit hoe de inkomstenbelasting wordt berekend. Zodat je begrijpt hoe het werkt.

Daarna vul je het bijgeleverde rekenmodel in en omdat alle tarieven en percentages van 2016 zijn verwerkt in het rekenmodel weet je direct hoeveel inkomstenbelasting jij moet betalen.

Femke heeft als missie dat alle ondernemers van Nederland Financieel Bewust ondernemen, dus ze biedt deze training met een waarde van € 99,95 nu voor slechts € 49,95 aan én ik mag je nog € 10,- extra korting aanbieden! Voor slechts € 39,95 weet je precies waar je aan toe bent!

Bestel de training nu hier: IB voor zzp

Gebruik deze kortingscode: MASJO

Leave a Comment