11 historische IT-pieken en dalen in spotprenten

“,c,””].join(“”)}var c=”body”,e=h[c];if(!e)return setTimeout(q,100);a.P(1);var d=”appendChild”,g=”createElement”,i=”src”,k=h[g](“div”),l=k[d](h[g](“div”)),f=h[g](“iframe”),n=”document”,p;k.style.display=”none”;e.insertBefore(k,e.firstChild).id=o+”-“+j;f.frameBorder=”0″;f.id=o+”-frame-“+j;/MSIE[ ]+6/.test(navigator.userAgent)(f[i]=”javascript:false”);f.allowTransparency=”true”;l[d](f);try{f.contentWindow[n].open()}catch(s){a.domain=h.domain,p=”javascript:var d=”+n+”.open();d.domain='”+h.domain+”‘;”,f[i]=p+”void(0);”}try{var r=f.contentWindow[n];r.write(b());r.close()}catch(t){f[i]=p+’d.write(“‘+b().replace(/”/g,String.fromCharCode(92)+'”‘)+'”);d.close();’}a.P(2)};a.lsetTimeout(q,0)})()}();c[b].lv=”1″;return c[b]}var o=”lightningjs”,k=window[o]=g(o);k.require=g;k.modules=c}({});
window.usabilla_live = lightningjs.require(“usabilla_live”, “//w.usabilla.com/83dabcc82b55.js”);
/*]]*/

//–


<!—->


Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op computerworld.nl. Dit vinden wij jammer, want computerworld.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor computerworld.nl door deze te whitelisten?

Hoodplaatje spotprenten

Van de hoogtijdagen in de jaren 90, door de zeepbel naar het ZZP-tijdperk.

Hoe meer er verandert, hoe meer er hetzelfde blijft. Als we terugblikken op de afgelopen decennia zien we trends van toen (van ‘freelancer’ naar ‘ZZP’er’; van COBOL naar, heu, COBOL) nu nog steeds spelen. Aan de hand van twintig jaar Computerworld-spotprenten blikken we vandaag terug.


Hoodplaatje spotprenten

Hoe meer er verandert, hoe meer er hetzelfde blijft. Als we terugblikken op de afgelopen decennia zien we trends van toen (van ‘freelancer’ naar ‘ZZP’er’; van COBOL naar, heu, COBOL) nu nog steeds spelen. Aan de hand van twintig jaar Computerworld-spotprenten blikken we vandaag terug.

Mensen buiten de IT-sector hebben soms het beeld dat carrières draaien om flexibele werktijden, hoge salarissen en hippe kantoren met ballenbakken, pingpongtafels en espressomachines. Maar hardwerkende IT-professionals weten wel beter. Vacatures en salarissen gaan sterk op en neer afhankelijk van de vraag die per jaar verandert en de hippe techie van dit jaar is over vijf jaar alweer uitgerangeerd.Afbeelding: John Klossner, Computerworld

Onze Amerikaanse zusterpublicatie volgt die oneindige cyclus inmiddels al vijftig jaar. Sinds 1996 publiceert tekenaar John Klossner IT-spotprenten en het blad en op de site. Zijn tekeningen worden verder gebruikt in publicaties als de Wall Street Journal en The New Yorker. Je kunt zijn werk ook bekijken op jklossner.com.

We blikken aan de hand van zijn Computerworld-cartoons terug op een roerige periode, want het interessante is dat veel effecten van de periode 1999 – 2001 helemaal terug zijn in 2017.

Lees ook onze terugblik op 50 jaar Computerworld en uitgever IDG van de tijd dat een techblaadje vanuit een huiskamer werd gedistribueerd naar publicaties in meer dan 60 landen en talen: 50 jaar Computerworld: hoe het allemaal begon.

John Klossner: zelfportret

<!–

    –>

    Sluiten

    Sluiten

    Leave a Comment